Google+ Cafeluţă dis-de-dimineaţă: Vreau să iau bac-ul cu 10 !!!

joi, 1 august 2013

Vreau să iau bac-ul cu 10 !!!

Locația: Romania
     O nouă Hotărâre de Guvern aprobată recent recompensează tinerii absolvenți ai examenului de Bacalaureat cu 10 la toate probele cu 3.000 de lei.  Deocamdată, în România nu sunt decât 120 de tineri care se pot încadra în această categorie, dar numărul lor poate să crească după reexaminarea din toamnă.
     Această inițiativă a Guvernului Ponta, demnă de laudă, aduce un plus de apreciere instituției guvernamentale, făcându-i pe mulți să exclame, asemeni titlului de serie pe care l-am încheiat recent, în paginile ziarului "Vorba": "E bine să știm că se poate şi aşa !" (seria de articole este disponibilă online pe Artera timpului). Se întregește astfel sistemul românesc de recompensare şi încurajare a tinerilor care acumulează performanțe deosebite în învățătură  care mai cuprinde: recompensarea elevilor premianți la olimpiadele internaționale cu:
  • 12.180 de lei pentru punctaj maxim şi premiul special (medalia de aur);
  •   9.430 de lei pentru premiul I;
  •   8.080 de lei pentru premiul II;
  •   5.770 de lei pentru premiul III;
  •   3.940 de lei pentru mențiune;

     Unele voci cârcotașe din presa noastră se aud prin mediile online cum că diferențele dintre aceste premieri financiare sunt prea mici, având în vedere că şi gradele de dificultate care caracterizează aceste probe sunt foarte mari. Subscriu acestei idei, cu toate că pentru mine e surprinzător însuși faptul că a putut fi posibilă această recompensare, în condițiile în care sistemul românesc de învățământ a fost sistematic distrus în ultimii ani. Anul trecut, de exemplu, absolvenții examenului de maturitate nu au fost recompensați deloc, ceea ce indică o evoluție pozitivă.
     Deocamdată nu știu dacă această Hotărâre de Guvern se aplică şi celor care au considerat că notele primite la Bacalaureatul din acest an nu le reflectă în mod real cunoștințele şi vor să obțină note mai mari; pentru cineva convins de valoarea cunoștințelor pe care le-a acumulat în anii de liceu 3.000 de lei reprezintă un motiv puternic să se mai înscrie la examinarea din toamnă, deși există șanse destul de mari ca notele unui examen reluat să fie mai mici. Totuși  eu zic că ar merita să încerce !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu