Google+ Cafeluţă dis-de-dimineaţă: COLITA ULCERATIVĂ – boala nefumătorilor

miercuri, 27 noiembrie 2013

COLITA ULCERATIVĂ – boala nefumătorilor

Locația: Orăștie, Romania
Cafeluţă dis-de-dimineaţă
Blog personal de ştiri comentate

COLITA ULCERATIVĂ – boala nefumătorilor

   Lumea vorbeşte că fumatul este un obicei prost. Se pune în prim-plan efectul nociv al nicotinei asupra plămânilor, în primul rând atunci când se fac referiri la fumul de ţigară. Autorităţile la nivel internaţional se coalizează în vederea eradicării dependenţei de ţigări, impun taxe şi biruri comercianţilor care vor să vândă produse de tutungerie, iar la noi, în România, ţigările sunt monopol de stat.
  O întrebare firească se naşte de aici: dacă fumatul este nociv, de ce n-ar renunţa statul definitiv la comerţul cu astfel de produse ? De ce nu-i lasă statul în pace pe bieţii fumători, să-şi vadă de viciul lor, fără să le mai îngreuneze situaţia cu suprataxe, supraimpozite şi supraaccize ? Dacă tutunul este un produs toxic, de ce ţine neapărat să-şi majoreze profitul din comerţul cu produse toxice ? Singurul răspuns nepărtinitor este acela că statului puţin îi pasă de toxicitatea tutunului, atâta timp cât încasările din comerţul cu tutun nu sunt deloc de neglijat. La fel se întâmplă în comerţul cu alcool; oricât de mult ar vrea să ne convingă guvernanţii că le pasă de sănătatea poporului, noi ştim că singurul interes urmărit este taxa, cota pe viciu pe care o impune producătorilor şi celor care comercializează tutun şi alcool.
   Dar există şi o latură „bună” în aceste produse considerate droguri lente, nocive, produse ce generează dependenţe. În cantităţi moderate, cafeaua şi alcoolul au anumite efecte pozitive, de prevenire sau de ameliorare a unor boli şi afecţiuni. Efectele pozitive ale alcoolului şi ale cafelei se cunosc mai bine pentru că s-au mediatizat mai mult, dar despre tutun încă nu se ştia nimic până acum.

   Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a intestinului ce produce ulceraţii la nivelul intestinului gros. Această boală a fost considerată încă din anii 1980 drept o boală a nefumătorilor, este părerea lui Jeremy Wilson, un jurnalist american care a descoperit că suferă de această boală şi s-a documentat citind mai multe studii despre colita ulcerativă. Ceea ce a aflat pune însă sub semnul întrebării veridicitatea atâtor aşa-zise „certitudini” care fac parte din educaţia noastră cu privire la fumat.
  Tratamentul acestei boli poate fi chirurgical, medicamentos sau neconvenţional. Evident, de vreme ce colita ulcerativă afectează numai colonul (intestinul gros), îndepărtarea chirurgicală a acestuia determină dispariţia bolii. Extirparea colonului presupune însă modificarea întregii vieţi postoperatorie, de după operaţie. A trăi fără intestinul gros implică o altfel de alimentaţie şi alte constrângeri în viaţa de zi cu zi. În funcţie de severitatea bolii, tratamentul medicamentos trebuie să aibă în vedere intrarea bolii în remisie, starea de „aşteptare” a bolii, o stare care nu mai presupune nici un tratament şi nu se mai manifestă prin nici un fel de simptome. În forma sa moderată, se administrează aminosalicilaţi. Apoi se continuă cu corticoterapie, dacă boala se agravează. În unele cazuri se mai administrează şi plasturi cu nicotină. Tratamentul neconvenţional (alternativ) se impune în cazul colitei ulcerative pentru că încă nu sunt cunoscute cauzele apariţiei sale. Se consideră a fi transmisibilă familial pentru că s-a constatat că factorii de apariţie sunt mai ridicaţi în cazul în care unul din membrii familiei de bază are deja această boală (mama, tata, frate, soră, unchi, mătuşi, bunici). Necunoaşterea factorilor care provoacă boala nu ne ajută deloc în a găsi un tratament viabil pentru a o vindeca. Tot ceea ce există până acum (în afara operaţiei chirurgicale, care este radical şi numai în fazele critice) nu tratează ci ameliorează boala, o aduce în faza de remisie, ca să nu ne mai afecteze. Dar, colita ulcerativă poate ieşi oricând din starea de remisie şi se poate acutiza. De aceea s-au căutat alte forme de a ţine boala în starea pasivă cât mai mult timp şi cât mai sigur. Dintre acestea au dat rezultate vitaminele B şi B12, ierburile aloe şi ginseng, suplimentele nutritive, tratamentul profilactic general prin reflexoterapie.
  Am specificat undeva ca tratament ameliorativ aplicarea plasturilor cu nicotină. Acest amănunt a fost eliminat de pe lista subiectelor propuse spre a fi dezvoltate probabil intenţionat, pentru a nu aduce în atenţia publicului larg efectele pozitive ale fumatului. Nu degeaba a fost catalogată prin anii 1980, drept boală a nefumătorilor; practic fumatul previne apariţia acestei boli – de unde deducem, forţat sau nu, că apariţia bolii poate fi determinată de lipsa unui element pe care organismul şi-l procură din fumul inhalat de ţigară şi care generează un scut imunitar al organismului în faţa colitei ulcerative.
   Consider că acest beneficiu adus de tutun – ca produs considerat toxic – şi de fumat – ca obicei condamnat definitiv de inchiziţia medicală – ar trebui să se regăsească şi pe pachetele de ţigări, în mod obligatoriu, aşa cum este obligatoriu să se inscripţioneze riscurile pe care le presupune fumatul în viaţa omului. Abia atunci cumpărătorii ar putea fi în măsură să ia decizia corectă de a utiliza sau nu ţigara, ştiind la ce riscuri se expune fumând, dar şi la ce riscuri se expune renunţând la fumat.
   Colita ulcerativă nu este prea mediatizată în presa generală şi în nici un caz nu s-a pus accent pe extirparea intestinului gros în cazul extrem în care boala nu mai poate fi ţinută în frâu de tratamentele medicamentoase şi cele neconvenţionale despre care am discutat. A trăi fără intestinul gros poate fi mai rău decât să continui să fumezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu