Google+ Cafeluţă dis-de-dimineaţă: Deces: A murit Radu Vasile, fost prim-ministru al României

joi, 4 iulie 2013

Deces: A murit Radu Vasile, fost prim-ministru al României

Locația: Bucharest, Romania
     Radu Vasile (preluare de pe Wikipedia), născut în 10 octombrie 1942, la Sibiu, și decedat în 3 iulie 2013, la București, a fost un om politic și istoric român, prim ministru al României între 1998 și 1999, propus de PNȚCD. Radu Vasile a fost senator în legislaturile 1992- 1996, 1996 - 2000 și 2000 - 2004 din partea Partidului Democrat; a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Libanul și UNESCO. În funcția de prim-ministru a fost confruntat cu Mineriada din ianuarie 1999, soluționată prin așa-numita Pace de la Cozia. A publicat și poezie, sub pseudonimul Radu Mischiu.
     Despre Radu Vasile, fostul premier al României din perioada mineriadei (preluare de pe ZF - Eveniment, "Cine a fost Radu Vasile" de Cristian Fierbinţeanu):
    Radu Vasile s-a născut în 1942, în 1967 a absolvit Facultatea de Istorie din Universitatea Bucureşti, iar în 1977 a devenit doctor în ştiinţe, cu specialitatea Istoria doctrinelor economice.

     Între 1967 şi 1969 a fost istoric la Muzeul Satului din Bucureşti, între 1969 şi 1972 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei României, iar apoi între 1990 şi 1992 a devenit prodecan la Facultatea de Comerţ, din ASE.
     După 1989, Radu Vasile a devenit membru PNŢCD, fiind șef de departament economic şi purtător de cuvânt PNŢCD până în 1992. Între 1992 şi 1994, a fost director al ziarului "Dreptatea".

     Senator de Bacău, ales la 27 septembrie 1992 pe listele CDR pentru legislatura deschisă la 16 octombrie 1992. în aceeaşi legislatură Radu Vasile a fost vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind cercetarea blocajului financiar din agricultură.
     Radu Vasile a fost vicepreşedinte al Senatului din 1 septembrie 1994, în două legislaturi consecutive.
     Vasile a fost secretar general al PNŢCD şi membru al Biroului de Conducere al PNŢCD.
     La acel moment, date fiind acțiunile şi amenințările minerilor, președintele Emil Constantinescu a convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului şi a solicitat liderilor partidelor parlamentare să-şi exprima poziția față de evenimentele în curs. În timpul nopții de 21-22 ianuarie 1999 a fost instituită starea de urgență  Aflat în fața unui conflict fără precedent, premierul Radu Vasile a acceptat dialogul cu minerii, eveniment care a avut loc la mănăstirea Cozia, la 22-23 ianuarie.
     În urma acestuia a fost încheiată "Pacea de la Cozia", un acord în care Guvernul convenea respectarea revendicărilor minerilor, neînchiderea minelor Dâlja şi Bărbăteni şi neînceperea urmăririi penale împotriva liderilor minerilor. "Acțiunea revendicativă s-a încheiat. Minerii se îmbarcă, la ora actuală, în mașini  se întorc la locul de baștină  În esență  aceste discuții au durat câteva ore. Au fost depistate o serie de soluții care însă vor fi finalizate după prezentarea unui program de reducere a pierderilor, prin reducerea costurilor în companiile componente şi participante la acțiunile revendicative", spunea, la acel moment, Radu Vasile.
     Pe de altă parte, vizita Papei Ioan Paul II în România a avut loc în timpul mandatului de premier al lui Radu Vasile.
      La alegerile din 2000 devine membru PD, ulterior membru al Biroului Permanent Național al partidului. Senator PD de Argeș în legislatura 2000-2004. La 2 februarie 2004 este ales vicepreşedinte al Senatului, la propunerea PD, înlocuindu-l pe senatorul Ion Vela.
     Radu Vasile a avut doi fii şi a publicat şi poezie, sub pseudonimul Radu Mischiu.
    În ultima perioadă a vieții  Radu Vasile a suferit de mai multe boli, printre care cancer la colon. În urmă cu trei ani fusese operat, el tratându-se atât în țară, cât şi în Israel.
     El suferea şi de afecțiuni cardiace, iar în urmă cu mai mulţi ani suferise un infarct.
     Radu Vasile, în vârstă de 71 de ani, a murit în noaptea de marți spre miercuri.
Alte articole despre decesul lui Radu Vasile:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu