Google+ Cafeluţă dis-de-dimineaţă: Definitivat vs. bacalaureat

miercuri, 24 iulie 2013

Definitivat vs. bacalaureat

Locația: Romania
     Hai, examenele de bacalaureat au trecut cum au trecut, a venit rândul dascălilor să treacă prin calvarul unui examen, cel al definitivatului. Pentru cei ce nu cunosc noțiunea aceasta, iată cum o definește dex-ul online:
DEFINITIVÁT Examen pe care îl susține un profesor pentru a obține numire definitivă în învățământul elementar sau mediu. / v. a definitiva.
     Mai trebuie precizat că definitivatul nu este un examen general, ceva de gen verificare periodică a competențelor cadrelor didactice, ci seamănă mai mult cu un examen de angajare pe un post definitiv. În mod normal, candidații trebuiau să facă dovada unui stagiu de cel puțin doi ani în învăţământ pentru a se putea înscrie la definitivat, dar anul acesta li s-a permis şi celor cu o vechime de
un an. De asemenea, nota minimă de promovare a inspecțiilor la clasă a crescut de la 7 la 8.
     Şi totuși .. cadrele didactice şi-au dat în stambă, probabil ca să nu se lase mai prejos decât absolvenții. Iată câteva din perlele extrase din lucrările de la definitivat:
  • "Eminescu era Isusul poeziei românești  ne-a mântuit pe toți cu poezia lui, chiar dacă noi nu ne dam seama. Poate într-o zi, când o să realizăm, ajunge Eminescu pictat în biserici, ca Becali. Eminescu era prieten cu Creangă. Geniu la geniu trage. Eminescu şi Creangă mergeau la puștoaice  după miere, erau iubitori de frumos prin satele Moldovei, unde se dezvoltau în mod absolut natural femei splendide, neștiutoare de carte. Din mierea iubirii lor cu Eminescu se trage cele mai frumoase poezii de dragoste…”
  • ”În istoria românilor mișună specii târâtoare de politicieni. Au împușcat  au jefuit şi pe toți ia unit furăciunea. Dar niciunul nu a avut ce să facă pentru țară  se rostogolește în groapă Burebista de rușine…”
  • ”Râurile şi apele care îşi desfășoară curgerea pe teritoriul României vin din subteran către suprafață şi au locuri bine stabilite prin care susură, numite bazine. Accea e matca lor…”
  • ”The poet was extremely (nu știu cum se zice precoce) shy…” 
  • ”Avea o privire în ochi care te făcea să nu te ațintești spre ea, să nu te uiți direct în direcția ei, ci pe lângă ea, pe lângă conturul ei”
  •  “Munții Carpați se împart în mai multe bucăți. Au ape și podișuri și țin până unde începe câmpia”, a mai scris un profesor la geografie. 
  • “Că Mihail Cogălniceanu a dat drumu la țigani din lesă, că părea la vremea aia o idee bună, nu ca azi. I-a zis și Alexandru Ioan Cuza: «Bă, nu e bine»”, și-a dat cu părerea un alt cadru didactic.
     Din cei 7.400 de candidați care au susținut, joi, 18 iulie, proba scrisă a examenului naţional de definitivat în învăţământ, 16 dintre ei au fost eliminați din examen. Rezultatele de promovare au fost, însă dezastruoase. Astfel, procentul celor care au trecut cu bine acest examen a fost de 47,83%, în scădere faţă de anul precedent (62,23%). Cei căzuți mai au încă două șanse de a promova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu