Google+ Cafeluţă dis-de-dimineaţă: Avem o părere proastă despre noi înşine

joi, 20 iunie 2013

Avem o părere proastă despre noi înşine

Locația: Orăștie, Romania
      Integrarea României în Uniunea Europeană s-a făcut începând cu piciorul şi, pe deasupra, cu piciorul stâng. Cauza este părerea proastă pe care o avem despre noi înşine, ca popor, ca
Casă bătrânească
entitate culturală şi ca persoane, părere promovată fie cu ocazia unui articol critic, sub formă de comentariu, fie la un articol laudativ - pentru că avem şi cu ce ne mândri - tot sub formă de comentariu, în semn de dezacord cu autorul. Aceste comentarii făcute benevol şi nelalocul lor, aduc României deservicii în crearea imaginii cu care am păşit în Uniunea Europeană.
     Din dorinţa de-a fi în pas cu noul, românii şi-au distrus vestigiile care atestau vechimea, forţa şi frumuseţea tradiţiilor culturale, au renunţat pur şi simplu la obiceiurile şi sărbătorile populare specifice  româneşti şi au adoptat sărbători şi obiceiuri de la popoare cu care nu avem nimic în comun, ci
Vilă
doar aşa, de dragul unui
modernism trecut, plagiat într-o epocă prezentă. Au dat uitării istoria şi perceptele strămoşeşti, au lăsat în paragină clădiri monumentale sau le-au distrus, producând ruine în loc să construiască ceva nou lângă.
     Identitatea poporului român nu mai există, fiind transformată într-un kitch modern şi de prost gust, care nu place ci enervează. Câte clădiri s-au construit respectând tradiţia arhitecturală românească ? Câte case vechi de sute de ani s-au dărâmat pentru a se construi vile şi palate împodobite cu turnuleţe ? Românii au construit timp de un mileniu pe orizontală, iar specificul a fost bunul gust, albul şi înălţimea. Am renunţat şi e păcat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu